Auckland Transport

Browns Rd and Dalgety Dr, Manurewa - Intersection improvements Browns Rd and Dalgety Dr, Manurewa - Intersection improvements

Consultation status: closed 20 February 2018

Proposal reference: RTV-122

AT proposed to make improvements at the Brown Road/Dalgety Drive intersection, by cutting back the two corners of the intersection, and creating a shared path along the south side of the intersection to allow larger vehicles to turn safely and create a safer environment for drivers, cyclists and pedestrians.

View the consultation drawing for Browns Rd and Dalgety Dr (PDF 2MB) 

Why the changes are needed

Currently, heavy vehicles are having accessibility issues when turning left from Dalgety Drive into Browns Road. This results in vehicles mounting the curb and damaging signal poles, as well as putting cyclists and pedestrians at risk.

Feedback

The proposal received mixed feedback with some concerns raised by respondents. After reviewing this feedback and all other supporting evidence, the proposal will proceed with changes to the next stage of detailed planning.

Specific feedback

  • Concerns around congestion (feeling this proposal will further aggravate the road congestion in the existing peak period). The operation and capacity of the intersection will not be affected by this project.
  • Concern that a shared path for people walking and cyclists reduces the level of service for both; suggestion to take from the road lane space not the footpath. Unfortunately, it is not feasible to take any space from the traffic lanes as the issue we are looking to address is that of heavy vehicles frequently tracking over the footpath when turning left from Dalgety Drive into Browns Road, putting pedestrians at significant risk. The provision of more space for trucks is therefore required to ensure heavy vehicles will no longer mount the kerb and thus provide a safe waiting environment for pedestrians. The project looks to maximise the paved area for pedestrians as practically possible by extending it at the back of the footpath within the road reserve.
  • Concern that the proposal may not be practical and/or safe for cyclists and request to ensure that the proposal does not form a major inconsistency for the cycle route. The suggestions made will be considered at detail design stage, and whilst it may not be feasible to incorporate every cyclist facility requested, AT will endeavour to ensure that cyclists’ needs are met in the implementation of these intersection improvements.

Next steps

We expect to introduce this work between July 2018 and June 2019, subject to further changes in design or funding issues. Contractors will issue notices to all affected residents prior to construction work.