Auckland Transport

Hill Road, Manurewa - Refuge Island

Consultation status: closed 16 December 2016

Proposed changes:

  • Install a refuge island for pedestrians to cross the road.
  • Install pram crossings with tactile pavers.
  • Upgrade road markings and signs.
  • Shift the bus stop outside the Auckland Botanical Gardens further to the east.
  • Install No stopping at all times restrictions (broken yellow lines) to improve visibility.

Why changes are required

These changes will provide pedestrians with a safe place to cross the road, especially for people walking to the bus stops, the Auckland Botanical Gardens or the local retirement village.

The new No stopping at all times restrictions are required to allow drivers see pedestrians using the crossing. Pedestrians will also have a clearer view of approaching vehicles before stepping out onto the road.

The relocation of the bus stop is necessary to allow space for the pedestrian crossing.

These improvements aim to make the road and footpath environment safe as part of our coordinated plan to develop safer road layouts, promote sustainable travel and ensure ease of passage for those travelling on foot. As part of these improvements, Auckland Transport will also upgrade any sub-standard street lighting as and when required.

Download the Hill Road consultation plans (PDF 622KB)

Feedback

Thank you everyone for your feedback.

The proposal received positive feedback with some concerns raised by respondents. After reviewing this feedback and all other supporting evidence, the proposal will proceed without changes to the next stage of detailed planning.

Specific feedback and proposed solution

  • Suggestion that there be a signalised pedestrian crossing with traffic calming as the crossing is between a retirement village and the botanic gardens. The site does not warrant pedestrian signals due to very low volumes of pedestrians crossing this section of Hill Road.
  • Request for additional works including: reorganising the road into 2 lanes each way, better utilisation of road real estate to reduce traffic congestion, a shared path for cyclists and pedestrians. If you would like your request to be considered by AT for future development works, please provide feedback or report a problem here.

Next stage

We expect to introduce this work by June 2018, subject to any further changes in design or funding issues. Contractors will issue a 48-hour notice to all residents in the area prior to starting construction work.